The Meal Watch

Är du nyfiken på att veta mer om vårt nya måltidskoncept The Meal Watch?

Varje tugga ska smaka gott!


Mat är viktigt för både kropp och själ – inte minst för äldre och sköra som ofta har minskad aptit och ibland svårt att äta. Individanpassade, goda och näringsrika, serverade under hela dygnet minskar risken för undernäring.

Det visar den senaste forskningen och är också grunden för Livsmedelsverkets nya riktlinjer som kom 2018.

För att möta dessa krav har vi i nära samarbete med Ersta Diakoni utvecklat måltidskonceptet The Meal Watch. Konceptet hjälper dig inom vård och omsorg att skräddarsy måltider som tillgodoser både näringsbehov och individuella önskemål.

Individanpassade måltider

Alla är olika och har individuella behov. Med liten aptit är det också viktigt att varje tugga smakar gott, innehåller mycket näring och serveras över hela dygnet.

Upplägget bygger på tre steg:

  • Identifiering och planering
  • Beställning
  • Utvärdering

Ansvarig sjuksköterska identifierar typindivid. Utifrån detta tittar man tillsammans med vårdtagaren på måltidslösningar som både matchar näringsbehov och personliga önskemål.

Vissa äldre föredrar till exempel att äta flera mindre rätter varje dag eller en större måltid till lunch men lite mindre till middag. 

Upplägget för måltiderna, antal rätter och totalt närings- och energibehov, skiljer sig därför åt mellan de olika typindividerna. En utvärdering görs tillsammans med vårdtagaren. Utvärderingen ligger sedan till grund för kommande planering och eventuella justeringar

The Meal Watch kan dessutom bidra till minskat matsvinn tack vare att varje person erbjuds individuellt anpassade måltider.

Läs gärna mer om vårt exempel Så här kan The Meal Watch fungera