Compass Group stöttar Nollvisionen för undernäring hos äldre

Compass Group stöttar Nollvisionen för undernäring hos äldre

Compass Group är en av flera samarbetspartners till Nollvisionen för undernäring hos äldre - ett initiativ där privata företag, kommuner, myndigheter, forskningsinstitutioner och ideella organisationer arbetar tillsammans för att få bort undernäringen hos de äldre. Projektet finansieras av Vinnova och pågår mellan 2019 och 2024.

Målet är att få fram en arbetsmodell som alla Sveriges kommuner ska kunna och vilja använda för att få bort undernäringen hos äldre, som är ett större problem än vad många känner till.

Aptiten minskar ofta i takt med åldern, vilket är en vanlig orsak till att alltför många äldre är, eller riskerar att bli, undernärda. Följden blir såväl ett personligt lidande för individen men också höga samhällskostnader. Compass Group har sedan tidigare stor erfarenhet av måltidslösningar för äldre genom konceptet The Meal Watch som går ut på att servera små, proteinrika rätter under flera tillfällen på dygnet.

-Vi lägger lika stor vikt vid mellanmål som vid lunch och middag, för att de äldre ska få i sig det de behöver. Många små och näringstäta mål utspridda över dygnet gör det lättare att få i sig all näring man behöver, säger Janina Blomberg, affärsutvecklare inom området äldreomsorg på Compass Group.

I november 2020 startade ett pilotprojekt med hemleverans av matkassar till äldre på serviceboenden i två svenska kommuner, Kävlinge samt Årsta Enskede Vantör.

Läs mer om piloten här på MyNewsdesk