Lönnrot

Lönnrot Konferenslokal - Rymmer upp till 30 personer i biosittning och är utrustad med projektor, ljud, wifi, konferensblock och pennor samt isvatten och godis.

 Storlek 

 

 Skolsittning 

 

 U-bord 

 

 Biosittning 

 

 Öar 

 

 Styrelsebord 

35 m2   20 pers   16 pers   30 pers   16 pers   -

 

lonnrot-konferensrum-1024x562.jpg

Skicka en bokningsförfrågan

Tillbaka till Konferenslokaler

* * *

Mer om Lönnrot

Elias Lönnrot.jpg Elias Lönnrot (1802 – 1884) föddes i Sammatti socken i södra Finland i skräddarmästare Fredrik Juhana (Johan) Lönnrots stora familj med sju barn. Vid Åbo Akademi fick han kontakt med en liten krets av nationalistiskt sinnade lärare och studerande. Lönnrot beslöt att använda sommaren 1828 för en runoinsamlingsresa till Savolax och Karelen. Han ville med sina egna ord “se sig vidare omkring i det egna landet, lära känna dess språk med de olika dialekterna, men framför allt samla dess förunderligt sköna alster av folkdiktning”. För att öka intresset för det finska språket grundades 1831 Suomalainen Kirjallisuuden Seura (SKS, Finska litteratursällskapet). Lönnrot blev sällskapets första sekreterare.

De följande åren gjorde han flera in-samlingsresor, främst till Vitahavskarelen, och antecknade tiotusen-tals runoverser. Med Homeros Iliaden och Odyssén och den forn-skandinaviska Eddan som förebilder skapade Lönnrot ur detta material det finska nationaleposet Kalevala som utgavs 1835. En utvidgad version kom 1849. Den senaste översättningen till svenska är gjord av Lars och Mats Huldén år 1999.


Källor:
www.finlit.fi/kalevala