Nutrition & Specialkost

Alla har rätt till individanpassad mat vid behov. Våra grund- och specialkoster utgår från Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets riktlinjer.  Vi har lång erfarenhet av dietmatlagning och har bred kunskap inom området. Vi genomför också egna specialkostutbildningar.

Vanliga specialkoster vid sjukvård och äldreomsorg

  • Koster vid mag- och tarmproblem. Exempel på koster är: fettreducerad och flytande kost.
  • Koster vid njurproblem. Exempel på koster är: proteinreducerad-, dialys- och kaliumreducerad kost.
  • Konsistensanpassad kost. Mat som serveras på grund av tugg- och sväljsvårigheter. Konsistenser är hel och delad, grov paté, timbal, gelé och flytande (tjock och tunn).


Allergier, intoleranser och överkänslighet samt övriga koster 

  • Allergi- och intoleranser. Födoämnesallergier som exempelvis sojaprotein-, baljväxt och jordnötsallergi, veteallergi och mjölkproteinallergi. Intoleranser som celiaki/glutenintolerans och laktosintolerans.
  • Korsallergier och överkänslighet. Korsreaktioner vid pollenallergier andra allergier samt överkänslighet mot olika födoämnen.
  • Lakto-ovo-vegetarisk och vegankost och övriga koster. 

Grundkoster inom vården

SNR
Svenska näringsrekommendationer

A- kost
Allmän kost för sjuka

E- kost
Energi- och proteinrikkost