LIA-praktikanten Patrik ”- Utbildningen har påskyndat min personliga karriärutveckling”

Patrik är student på Frans Schartaus handelsinstitut och läser första terminen av två på utbildningen ”Food and beverage management”. Sin första LIA (praktik)gör Patrik hos oss på Compass Group. En praktik som haft sin bas på en av våra enheter, Swedbank i Sundbyberg, och där en av veckorna också har spenderats på huvudkontoret i Kista. Då passade jag på att ställa några frågor.

Hej Patrik!

Vem är du?

Jag har en bakgrund inom hotell, först med många år på Grand Hotel i Stockholm. Nu, under min utbildning, är jag ledig från mitt jobb på Scandic där jag bland annat ansvarar över ett antal kökschefer. Min arbetsplats är Scandic Grand Central.

Hur hamnade du på Frans Schartau, och sedan här på Compass Group?

Jag ville vidareutveckla mig och HR-avdelningen på Scandic tipsade mig om den här utbildningen. Jag fastnade för att det är en gedigen utbildning som kunde erbjuda en djupare förståelse för de administrativa delarna, driftskunskaperna hade jag ju redan.

Det ena ledde till det andra och så mötte jag er på en arbetsmarknadsdag. Jag tyckte att Compass Group, med sin bredd och storlek, var lockande. Det har verkligen varit väl investerad tid!

 

    Patrik med handledare Ulrica Bjurström, restaurangchef för Eurest på Swedbanks huvudkontor.

Patrik med handledare Ulrica Bjurström, restaurangchef för Eurest på Swedbanks huvudkontor.

 

Berätta mer, vad innebär LIA:n och vad har du fått göra?

Tanken med utbildningen är att man ska få en övergripande förståelse av besöksnäringen. Vi studerar HR, arbetsrätt, ekonomi, inköp m.m. Utbildningen har påskyndat min karriärutveckling.  

Under min LIA på Swedbank har jag fått ta del av det strategiska arbetet. Jag har fått en djupare förståelse för resultatet och för hur Compass Group arbetar administrativt och operativt.

Det är verkligen ingen slump att det går bra för Compass Group!

Hur var kontakten med din handledare?

Jättebra! Ulrica (Bjurström) som är restaurangchef på Swedbank har varit fantastisk. Hon har tagit emot mig med öppna armar. Hon är inspirerande, kunnig och alltid på gott humör. Vi har haft en bra kommunikation. Man kan säga att ni sådde ett frö om Compass Group på arbetsmarknadsdagen och Ulrica har vattnat det fröet till en hel vacker gräsmatta. 

Roligt att höra! Hur har det varit att praktisera på Compass Group?

Alla har tagit emot mig med öppna armar och haft tid för mig utan att ge avkall på sitt eget arbete. Service i världsklass!

Under min vecka på Huvudkontoret blev jag verkligen positivt överraskad av öppenheten. Alla är pålästa och professionella, man ser på saker på rätt sätt och talar samma språk.

Jag har fått se myntet från andra sidan, min förståelse för t.ex. HR har ökat. Innan kunde jag fastna i ett driftsperspektiv och tänka ”vad gör de där på HR hela dagarna? ”, men nu vet jag att jobbet innebär så mycket mer än det man ser från sidan.  Det är en hel process, från A-Ö. 

Patrik med några i teamet på HK: Ingrid Appelberg och Charlotte Hallgren HR, Kerstin Letoff Lön, Carina Svanström, Sälj och Camilla Ahlberg, ekonomi

Patrik med några i teamet på HK: Ingrid Appelberg och Charlotte Hallgren HR, Kerstin Letoff Lön, Carina Svanström, Sälj och Camilla Ahlberg, ekonomi

 

Hur ser din framtid ut?

Ljus hoppas jag. Haha. I mars är jag färdig, jag ser verkligen Compass Group som en framtida arbetsgivare.

Slutligen, har du några tips till andra som vill göra praktik inom servicebranschen eller hos oss?

Var följsam och lyhörd för sättet organisationen jobbar på. Ta vara på stunden och var nyfiken. Lär du dig inget, då är det något som är fel. Säg till och kommunicera med din handledare. Praktiken är som ett liv, det finns jobbiga moment och det finns roliga moment, lär dig hur du ska ta itu med dem båda.

Tack för din tid Patrik! Lycka till framöver.

/Charlotte HR

Är du intresserad av att göra praktik hos oss? Kontakta Charlotte.hallgren@compass-group.se

Läs mer om utbildningen